Tässä kuvassa oleviin nalleihin löytyy kaavat  täältä.
Kaavat ovat PDF-tiedostoja joiden pitäisi tulostua oikeassa mittakaavassa miltä hyvänsä printteriltä. Kaavojen pohjalla on millimetripaperi jolta voit helposti tarkistaa mittakaavan. PDF-tiedostojen lukemiseen tarvitset Adobe-readerin jonka voi ladata koneelle täältä
Kaavat ovat itse piirtämiäni ja malleja saa käyttää vapaasti omiin projekteihin, ei kuitenkaan myyntiin.

1034614.jpg

Tulosta ensin kaavat ja leikkaa ne irti. Nallejen koot ovat suurinpiirtein: Isänalle 15cm, Äitinalle 14cm, Teinityttö- ja teinipoikanallet 13cm, tyttö- ja poikanallet 9cm ja vauvanalle 6cm. Mitat voivat hieman vaihdella kankaasta ja raajojen kiinnityskohdista riippuen.

1034612.jpg

Piirra kaavat kankaalle seuraavasti: Vartalokappale, kädet ja jalat kaksinkertaiselle kankaalle. Korvat, jalkapohjat ja pään kappaleet yksinkertaiselle kankaalle. Huomaa, että pään kappaleiden tulee olla eri suuntiin. (vauvanallen kaavassa ei sitten ole jalkapohjia ollenkaan)

1034594.jpg

Itse ompelen kaksinkertaisella kankaalla olevat kappaleet mieluiten yhteen syssyyn niin että ne ovat kaikki vielä kiinni samassa palassa, täyttöaukot pitää muistaa jättää. Jalkoihin jätän täyttöaukot tuonne takareiteen. Kannattaa ommella vähän viivojen sisäpuolelta, merkkauskynän jäljet jäävät näin saumavaroihin.

1034598.jpg

Tässä vaiheessa kannattaa merkata jalkapohjan raja myös kankaan nurjalle puolelle.

1034601.jpg

Leikkaa osat irti ompelun jälkeen, ompele vielä jalkapohjat kiinni ja käännä. Itselläni jalkapohja ei ole koskaan ompelun jälkeen sellainen kauniin soikea kun se kappale on mutten ole antanut sen häiritä itseäni. :D

1034605.jpg

Pään kappaleiden yhdistämisestä ei ole ainuttakaan havainnollistavaa kuvaa mutta sen voin sanoa että kannattaa neulata kappaleet todella hyvin kiinni ennen ompelua.

Kääntyvää päätä varten laitan täytön jälkeen pään sisään napin johon on sidottu kaksinkertainen lanka. Kaikkien osien kääntämisessä ja täyttämisessä on muuten pinseteistä taas kerran iso apu.

1034606.jpg

Pään alaosan liepeet käänetään pään sisään ja aukko kursitaan suppuun. Pari tiukkaa solmua on tarpeen. Sitten merkataan silmien paikat nuppineuloilla ja vedetään kiristyslangalla silmien kohdalle silmäkuopat. Lanka kulkee siis tuolta pään alaosasta silmän kohdalle ja takaisin. Samalla kun kiristän lankaa siellä alhaalla painan silmäkuoppaa kevyesti sormella ja teen tosi napakan solmun sinne alas. Ompas sekavaa. :D

1034607.jpg

Tässä kuvassa silmäkuopat näkyvät selvästi:
Ja vielä selvemmin näkyvät korvien kiinnityskohdat. Itse ompelen korvat kiinni kolmesta pisteestä parilla pistolla, tuntuvat istuvan parhaiten juuri noin.
1034609.jpg

Tässä kuva korvan ompelusta. Korvakappale taitetaan kahtia ja ommellaan noin 3/4 saumasta, sitten vaan pieni solmu saumaan ja kääntö ympäri, liepeet korvan sisään ja ommellaan loppuun. Korvan saumavarat kannattaa kaventaa ihan minimiinsä ennen kääntämistä.

1034602.jpg

Enää lasihelmet silmiksi, kuonon kirjominen ja pää on valmis! Kannattaa muuten kirjoa jollain muulla kun ompelulangalla, se on aika surullista puuhaa.

1034617.jpg

Tässä aika traagisen näköinen otos jäsenten kiinnittämisestä.
Pää pitää kiinnittää vartalokappaleeseen ennen vartalon täyttämistä jos haluaa sen liikkuvan. Pään alaosan langat vaan kahdesta kohtaa läpi vartalon yläosaan ja tosi napakka solmu sisäpuolelle. Ennen laitoin myös vartalon sisälle napin mutta huomasin  että solmusta tulee jotenkin tukevampi jos napin jättää pois.

Kädet ja jalat kiinnitän vartaloon yleensä kaksinkertaisella ohuella virkkauslangalla. Tässä kuvassa langat on pistetty oikeanpuoleisen käden ja jalan läpi, seuraavaksi kaikki neljä lankaa tökätään läpi vartalosta, sitten toisella puolella taas kaksi lankaa pistetään läpi kädestä ja jalasta. Langat solmitaan ja solmittaessa niitä kiristetään sopivasti oikeanlaisen ryhdin saavuttamiseksi. Solmut jäävät siis vain vasempaan kainaloon ja nivuseen.

1034611.jpg

Ja tältä kaveri näyttää sitten valmiina. Tämän yksilön nimi on muuten Niilo.

1034618.jpg

Pistäkäähän palautetta jos ohjeeseen tarvitaan tarkennusta tai höpisen muuten vaan ihan hölmöjä! :D