Tässä hieman pienen maailmanpyörän tekovaiheista kuvia. Mitään kamalan seikkaperäistä ohjetta en saanut aikaan, koska parit vaiheet unohtui kuvata siinä luomisen vimmassa. :D

Jokainen hieno rakennelma tehdään piirustusten mukaan. Tässä huikaisevan yksityiskohtaiset piirustukset jotka tein tätä rakennelmaan varten:

614735.jpg

Piirsin siis millimetripaperille kuusisakaraisen "rattaan" ja tein paperisuikaleista suunnilleen oikean kokoisen ja -mallisen jalustan sekä askartelin mutulla kopiopaperista ja rautalangasta kopan joka näytti suunnilleen siltä kun halusin. Kopan avulla sitten mittailin oikean kokoisia sakaroita tuohon rattaaseen, niiden kun pitää olla sen verran pitkät ettei koppa osu pyöritettäessä alempaan sakaraan, rattaan keskiöön eikä maahan. Rattaan koko sitten määritteli tuon jalustaosan korkeuden.

Tässä kuvassa kaikki osat on sahailtu valmiiksi. Kopan sivuseinien mallina käytin sitä kopiopaperikoppaa ja kopan pohjaosan leveyden määrittivät nuo sorvatut pienat jotka tulivat rattaiden väliin. Joku järkevämpi tyyppi olisi tehnyt omankokoisensa pienat jostain tikuista mutta halusin käyttää noita valmiita koska niissä mitat pitävät kutinsa. Kopan leveys pitää siis olla muutaman millin pienoja pienempi, että koppa mahtuu liikkumaan maailmanpyörää pyöritettäessä.

614739.jpg

Tässä kopat on liimattu kasaan kontaktiliimalla. Koppia kannattelevat satiininauhanpätkät liimasin erillisille papereille jotka maalasin samalla värilla kun itse kopatkin. Näin sain jokaiseen koppaan varmasti samanmittaiset kannatinlenkit, ja nauhojen päät jäivät siististi piiloon.

614740.jpg

Tässä vaiheessa  tein jalustaan reiät jotka kannattelevat pyöränratasta. Nämä reiät voivat olla vajaan millin pyörän akselia (grillitikku) suuremmat koska tämä helpottaa jalustan liimaamista hieman vinoon asetettaessa pohjan päälle. Itselläni ei ollut oikean kokoista poraa käytettävissä joten piirsin reiät paikalleen ja tein jalustan osiin sahalla pienet väkäset ja viilailin pyöreällä viilalla reiät kohdalleen. Vasta tämän jälkeen liimasin osat vastakkain pikaliimalla.

614741.jpg

Ensin porasin sopivan kokoiset reiät noin 5mm etäisyydelle jokaisen sakaran päästä ja pyöristin sakaroiden päät hiomalla. Sitten liimasin sorvatut pienat kuuteen sakaraan kiinni. Tämän jälkeen piirsin  kuusihaaraiset sakarat puupyörylöihin, tein niihin reiät keskelle ja liimailin sakarat paikoilleen. Suuremmissa puupörylöissä reiän tulee olla sen verran suuri että pyörän akseli (grillitikku) mahtuu pyörimään sen sisällä vaivattomasti. Lopullisessa mallissa korvasin pienemmät puupyörylät kullanvärisillä helmillä, koska ne olivat näyttävämmät ja pitivät rakennelman napakammin kasassa.

Kun pienat olivat kuivuneet sakaroihin, liimasin sakarat paikoilleen säteittäin, ja kuivumisen ajaksi asettelin jo osat täydelliseksi rattaaksi, koska siten pystyin varmistumaan siitä että osat sopivat toisiinsa.

614744.jpg

Osien maalailun ja koristelun jälkeen olikin jäljellä enää koko hoidon kasaaminen. Pujotin valmiiksi maalatut kopat sorvattuihin pienoihin ja  liimasin sakarahärvelit täydelliseksi rattaaksi. Lyhensin grillitikun oikean mittaiseksi ja ohensin päistä sen verran että se istui napakasti päissä oleviin kultaisiin helmiin. Rattaan ja jalustan väliin laitoin molemmille puolille viisi prikkaa.

614746.jpg

Kun rattaan liimaus oli kuivunut kunnolla, liimasin koko hoidon kasaan.  Liimasin akselina toimivan grillitikun kiinni sekä vihreään jalustaosaan että kultaiseen helmeen. Keltainen ratas jää pyörimään vapaasti. Akselin limauksen ollessa vielä märkä liimasin myös vihreän jalustan kiinni siniseen pohjaan. Tässä vaiheessa pystyy vielä hieman asettelemaan jalustaa sopivasti vinoon. Rakennelmaa pitää tukea käsin kunnes liimaukset ovat kuivuneet, kontaktiliimalla se kesti noin 15 minuuttia.

614748.jpg

Olisihan tästä voinut tehdä fiinimmänkin, mutta ensimmäiseksi viritelmäksi tämä on mielestäni ihan kohtuullinen. Ja jo ennen kuin sain tämän valmiiksi kypsyi takaraivossani seuraava iso projekti: haluan tehdä isomman maailmanpyörän! Sellaisen johon aikuinenkin nalle mahtuu istumaan!

Mutta siitä sitten myöhemmin... :D