Pipe kyseli edellisen postauksen kommentissa että mistä olen löytänyt kankaita?

Nykypäivänä kangaskauppoja on valitettavan vähän, ja se yksi suuri eli Eurokangas on parhaiten monien ulottuvilla. Eurokankaasta teen itsekin suurimman osan hankinnoistani. Käytän luistelupukuihin pääasiassa paksua sporttilycraa ja lycrasamettia. Sporttilycra (joissain myymälöissä kutsutaan aerobic-lycraksi) on paksua ja kiiltävää ja venyy joka suuntaan ihan kunnolla, sitä on myös todella helppo ommella. Lycrasametti on myös ihana materiaali, se ei jousta pystysuunnassa ihan niin paljon kuin sporttilycra mutta kuitenkin jonkin verran. Loimusametti (se jota eurokankaassa myydään pakalla) on varsinkin treenipukuihin mielestäni ehkä hiukan harvaa ja kylmää. Tiedän joidenkin käyttävän myös uimapukulycraa luistelupukuihin, mutta koska en oikeasti osaa ommella mitään eivät hermoni kertakaikkiaan kestä sellaisen ohuen ja liukkaan kankaan venkoilua koneessa. :D Kuitenkin kannattaa tarkastaa myös uimapukulycralaarit kesäaikaan, niistä voi löytyä kivoja helmakankaita.

Pääasiassa löydöt ovat muuten palalaatikoista, pakassa ei lycraa ole yleensä saatavilla kuin ihokangasta paria eri sävyä ja hyvässä tapauksessa vielä mustaa ja punaista. Niihin eurokankaisiin jotka pitävät lycraa valikoimissaan tilataan palapuolelle ihan varta vasten aika-ajoin uusi lasti lycraa, kannattaa aina kysellä myyjiltä milloin seuraava kuorma mahdollisesti tulee koska aika pian innokkaat ompelijat ostavat kirkkaat värit pois ja laatikossa on taas vain mustaa. Pikkujoulukauden alla (eli juuri nyt muuten!) palalaatikoihin ilmestyy usein pääasiassa juhlavaatteisiin tarkoitettuja vähän tummasävyisempiä lycrasametteja joiden joukossa on aina välillä varsinaisia herkkupaloja, näissä kankaissa on usein jo valmiiksi joku juju tai koristelua. Myös ns. Party-Mix-lootat täytetään näihin aikoihin mitä ihmeellisemmillä ohuilla foliopainatetuilla lycrakankailla joista voi löytää mukavia efektejä pukuihin.

Tuosta kankaiden joustosta tuli vielä mieleen, että puvun mallia muokkaamalla voi vaikuttaa jouston tarpeeseen aika lailla. Jos hihan istutuksen miettii niin että vartalokappaleessa oleva hihan "aukko" vastaa mahdollisimman tarkasti pikkuluistelijan vartalon muotoa eikä kainaloon jää "ilmaa" kamalasti, toimii myös vähän vähemmän pituussuunnassa joustava kangas ihan mainiosti. Treenivehkeisiin voi myös jättää pari senttiä kasvunvaraa vartalokappaleeseen pituussuunnassa.

Perussääntönä kankaiden haalimisessa voi kyllä pitää sitä että kaupassa on käytävä usein ja joka ikinen miellyttävä kangaspala on haalittava talteen heti koska ensi kerralla se ei enää siellä ole. Myyjien kanssa kannattaa puhua, ja usein. Pari viikkoa sitten viimeksi keskustelin Petikon eurokankaassa myyjän kanssa siitä että lycrat pitäisi saada pakkatavaraksi ja mielellään kaikissa sateenkaaren väreissä, koska palalaatikkolöydöistä ei ole juurikaan iloa esimerkiksi muodostelmaluistelujoukkueille.

Joskus etsin nettikaupoista lycraa, mutta hinnat olivat sitä luokkaa että ompeluhaluni kaikkosivat aika äkkiä. Todella laadukas kiiltävä kangas kun kustantaa helposti sellaiset 40 euroa metriltä. Ja tähän hätään en edes löytänyt linkkejä.

Toivottavasti näistä kokemuksista on edes jotain iloa. :D

-------

Minulta on tiedusteltu jonkin verran sähköpostitse kisapukujen tekopalveluja, ja ilmoitankin tässä nyt kaikille etten valitettavasti voi ottaa sellaisia töitä vastaan. Teen ompeluhommia vain silloin kun se on kivaa ja pääsen itse osallistumaan pukujen suunnitteluun enkä koskaan maksusta.

Kiitokset kuitenkin mielenkiinnosta. :D