Tein hieman kattavamman selvityksen maailmanpyörän tekovaiheista. Kuvaa klikkaamalla pääset ohjesivulle. Jos kaipaat johonkin tarkennusta, tai jos jokin on ihan päin helkkaria, kannattaa kommentoida.  :D

614748.jpg

Multa on jonkin verran kyselty erilaisista työkaluista ja erityisesti balsan käsittelystä. Nappasin kuvan perustyökaluista joita käytän ihan jatkuvasti:

614634.jpg

Näillä pärjää jo tosi pitkälle. Kuvassa ovat ensinnäkin mitat. Astemittaa tarvitsen ihan vähän väliä, samoin metalliviivainta balsaa leikatessa. Vetomitta(vai oliko se työntö?tuo oranssi kumminkin) on myös aika kovassa käytössä, pitäisi ostaa laadukkaampi. Harppi on nasta peli, ja hyödyllinen.

Balsaa leikkaan tuonne 3,5 milliin asti ihan askarteluveitsellä, paksummissa tarvitsee sahaa. Tuossa oikeassa alakulmassa on jiirilaatikko ja tosi hienoteräinen saha josta tykkään kovin. Viime aikoina olen käyttänyt myös tuota sahaa paljon balsalle. Mattoveistä en oikein osaa käyttää mihinkään, mutta yritän opetella koska askarteluveitsen terät ovat kalliita. Jos tuntuu siltä ettei askarteluveitsesi leikkaa balsaa kunnolla se voi olla myös tylsä. Ostin pari viikkoa sitten uuden veitsen ja se oli jo paketista otettaessa ihan onneton, ei leikannut mitään joten merkkien välillä on eroja. Hobbypointista saa pienessä sinisessä muovikotelossa tosi teräviä teriä.

Pienet fiskarssin kynsisakset ovat kullan arvoiset. Niillä katkeaa paperi, pahvi rautalanka ja bambuverhon säleet. Leikkaavat bambua mun mielestä siistimmin kun sivuleikkurit.

Askarteluveitsen yläpuolella näkyvät Nukkekodista ja lelusta tilaamani miniviilat, joita ilman en pärjäisi enää päivääkään! Maksoivat vain muutaman euron, ja toimivat kuin tauti. Jos ei esimerkiksi ole oikean kokoista poraa, voi porata pienemmän reiän ja viilata sen sitten suuremmaksi. Viiloilla onnistuu myös reunojen pyöristäminen erilaisista kappaleista ja erilaisten lovien tekeminen. Suosittelen lämpimästi.

Samasta putiikista tilasin myös ylhäällä näkyvät porat, jotka ovat käsikäyttöisinä ihan omiaan nukkekotihommeleihin. Omistan myös dremelin mutta sillä tuntuu tulevan virheitä pikkuisen turhan nopeasti. Tarkassa paikassa on parempi mennä hissukseen. Tuossa pienemmässä kullanvärisessä porassa on niin pieni terä että sillä saa porattua siistin reiän cocktailtikkuun. Sellaisista reiistä on iloa saranoita tehdessä.

Käyräpäiset pinsetitkin ovat nukkekodista ja lelusta, ja niille on paljon käyttöä esimerkiksi pienissä tarkoissa liimauksissa ja pikkuruisten ompelusten täyttämisessä vanulla.

Pihtejä on hyvä olla pariakin sorttia, ainakin sivuleikkurit ja jotkut perustongit joilla pääsee tarvittaessa vähän runnomaan.

Liimauksiin käytän useimmiten kontaktiliimaa, pikaliimaa tai kuumaliimaa. Erikeepperin käyttö on jäänyt aika vähälle koska se pistää balsan kupruilemaan.

Oikeassa yläkulmassa oleva minihöyläpenkkikin on kiva, pysyvät porattavat jutut paikoillaan. Joskaan tuohon halpaversioon en ole tyytyväinen, pitää ostaa laadukkaampi.

Ediiiit:

Miltei tärkein meinasi unohtua! Kaiken pohjalla siintelee oranssina millimetripaperi, jolle on ihan parasta suunnitella omat kalustemallit. Viivat on valmiiksi luotisuorassa ja ruudutuksen takia säästyy monelta uudelleenmittaukselta.  Ja heti näkee, monenko millin seinämät näyttäisi luontevilta jne... Tulevan kauppatalonikin aion suunnitella oikean kokoisena suoraan millimetripaperille, kunhan löydän jostain vähän isompia arkkeja.

Lisäedittiä:

Hyvän kommentin ansiosta jatkan vielä vähän:

Olen joskus sahaillut tuolla sahalla koivuisia ohuita listoja, mutta nykyään käytän sitä lähinnä balsalle ja pääasiassa ilman jiirilaatikkoa, kun sahan hammastus on niin pieni että pelkään sen kuluvan loppuun ihan hetkessä. Balsaan tuo uppoaa kuin kuuma veitsi voihin. :) Jostain kun löytäisi vielä tosihyvän lehtisahan voisi alkaa käyttämään vaneriakin. Tarviin sellaisen johon terän saa helposti.  Vinkkejä hyvälaatuisista sahanmyyjistä otetaan  suurella ilolla vastaan.

Kuvassa ei näy minkäänlaisia puristimia koska niitä en yleensä käytä. Käytän kalusteisiin lähinnä balsaa ja se on niin kevyttä että pysyy mallissaan ihan liiman varassa. Kontaktiliimalla liimatessa levitän liimaa ohuesti vain toiseen liimattavaan pintaan ja sen hieman kuivuttua painan osat yhteen. Yleensä tukea ei tarvita kuin korkeintaan pariksi minuutiksi, ja tässä vaiheessa kappaleita voi vielä nitkutella oikeaan asentoon.